Зошто треба да јадеме ананас?

Зошто треба да јадеме ананас?

Ананасот е неопходна храна во сите сезони од годината.


Ананасот е одличен за колачи, овошни салати и сокови. Ова тропско овошје, покрај тоа што е популарно, исто така е супернамирница. Зошто? Ананасот е богат со многу ензими и витамини кои помагаат да се одржи здравјето на вашето тело и да се лекуваат повредите.

Ананасот е исклучително богат со природни шеќери. Еден сад од ова овошје има околу 16 гр шеќер, што е одлично за оние кои сакаат да бидат активни, бидејќи, познато е дека шеќерот е најголемиот извор на енергија. На овој начин, спортистите и оние кои се занимаваат со одредена физичка активност обезбедуваат доволно количество енергија за тренинг. Покрај тоа, ананасот е одличен за конзумирање и по тренингот, за да ви помогне да закрепнете побрзо и да се подготвите за понатамошни активности.

Иако е богат извор на шеќер, тој е нискокалоричен. Еден ананас има само 76 калории.