Виртуелниот робот стана жител на Токио

Виртуелниот робот стана жител на Токио

Виртуелен робот кој изгледа како седумгодишно момче официјално доби статус на жител на една од централните општини во Токио.

Момчето кое се вика Мираи, што значи иднина, не постои во реалноста, но вештачката интелигенција му овозможува да комуницира со луѓето преку текстот преку апликацијата LINE.

Современата четвртина од Шибуја одлучи да му додели вистински идентитет на робот под името Шибуја Мираи, за прв пат во Јапонија и веројатно во светот.

Покрај допишувањето, Мираи сака да слика и на интересен начин ги менува селфи сликите кои соговорниците му ги праќаат.

Еден од општинските власти изјави дека Мираи може да помогне на општината да се запознае и да им овозможи на жителите да комуницираат со локалните власти преку него.