Вака изгледа човек кој живеел пред 500години

Вака изгледа човек кој живеел пред 500години

Истражувачите од Универзитетот „Џон Мурс“ во Ливерпул реконстуираа лице на маж од Даблин кој живеел пред околу 500 години.

Researchers have reconstructed the face of a young Dubliner who died around 500 years ago.archaeology.org/news/5693-170627-dublin-facial-reconstruction(Liverpool John Moores University)

Posted by Archaeology Magazine on Friday, 30 June 2017

Остатоците од мажот, наречен СК2, пронајдени се 2014 година. Анализите покажале дека живеел во период од 1485 и 1603 година.

Анализите покажале дека мажот во моментот на неговата смрт имал 25 или 30 години, потекнувал од најнизок или низок друштвен слој. Во детството бил ненахранет, а подоцна се занимавал со тешка физичка работа.

Погребан е со четири адолесценти, без ковчег и во плиток гроб.