Топло добредојде во новиот дијализен центар во Куманово!

Топло добредојде во новиот дијализен центар во Куманово!

Со гордост Ви го претставуваме отворањето на нашиот нов дијализен центар во Куманово на 28 февруари.

Откако ДИАВЕРУМ ги презема, 9те центри за дијализа во Северна Македонија, ова е првиот центар за дијализа конструирана според најновите светски стандарди по кои работи Групацијата ДИАВЕРУМ. Со оваа инвестиција, направивме поголем капацитет на центарот во Куманово, што ни помага да ја достигнеме нашата мисија, да го подобриме квалитетот на животот и да обезбедиме подобрување на бубрежната нега на нашите пациенти. Исто така, овој проект ќе ни помогне да им ги покажеме на другите вистинските намери на ДИАВЕРУМ за здравствениот систем во Северна Македонија.

ДИАВЕРУМ Куманово во моментов обезбедува 28 активни дијализни места, но целокупниот капацитет на клиниката е 35 дијализни места, што значи дека новата клиника може да опслужи 140 пациенти во иднина. Преселбата на центарот за дијализа надвор од центарот на градот во многу помирна област им помогна многу на пациентите и на транспортот, но не надвор од градот што е исто така корисно за вработените.

Во иднина, новиот дијализен центар во Куманово ќе претставува пример за изградба на нови центри за дијализа во Северна Македонија.

Центарот за дијализа се наоѓа на 900 метри квадратни и нуди:

 

  • Јасно поделен на два дела: Медицински дел и административен дел
  • 3 влеза: 1 за негативни пациенти, 1 за позитивни пациенти и 1 за вработени.
  • Подобрен паркинг и пристап за олеснување на транспортот на пациенти
  • Оптимизирани логистички функции низ центарот за дијализа
  • Јасна патека за движење на опасен медицински отпад
  • Нова единица за третман на вода