Тесла се пофали со моторот по 1,6 милиони поминати километри

Тесла се пофали со моторот по 1,6 милиони поминати километри

Tesla, американскиот производител на електрични автомобили, на социјалните мрежи се пофали со беспрекорен изглед на својот мотор по 1,6 милиони поминати километри.

Електричните автомобили се се попопуларни поради поголема сигурност од конвенционалните автомобили со мотори со внатрешно согорување. Поради начинот на развивање на можност, на електричните мотори им е потребно значително помалку подвижни делови, а не се неопходни ниту степените на пренос, па затоа се продолжува должината и времетраењето на моторот и преносот.

View image on Twitter

Во Tesla нагласуваат дека нивната цел била да се создаде систем способен да помине 320.000 километри, но за време на тестирањето се покажало дека сигурноста не се намалува дури и по значително поголема километража.

Така, компанијата објави фотографии од механичките делови на својот погон и менувач од Model 3 по поминати 1,6 милиони километри.

Ако фотографиите се веродостојни, нема забележливи механички дефекти и покрај огромната километража.

View image on Twitter

Во Tesla, истакнуваат дека постигнале значителен напредок изминатите месеци во развојот на тешки компоненти, а погонските единици од Model 3 се наоѓаат и во следниот производ на Tesla, камионот Semi Electric.