Таа е единствената личност на која и е дозволено да патува без пасош

Таа е единствената личност на која и е дозволено да патува без пасош

Британската кралица Елизабет II е владетел на Велика Британија, Канада, Австралија, Нов Зеланд и 12 други кралства на Комонвелтот, кои носат мноштво привилегии.

Еден од нив е дека кралицата може да отпатува во странство без патни документи.

Станува збор за привилегија на Елизабета Втора, која не важи за другите членови на британското кралско семејство.

Освен земјите во кои е управувана, кралицата без пасоши може да патува низ целиот свет, а во историјата, меѓу другото, ќе се памети како британски монарх кој ги посети повеќето земји (најмалку 116).

Исто така, сите пасоши во Обединетото Кралство се издаваат во кралско име.

Кога станува збор за привилегии, кралицата, исто така, има имунитет за гонење, право да објави војна на која било земја, да вози без возачка дозвола, а единствената не мора да плаќа даноци, иако е во употреба од 1992 година.