Стаклениот мост во Кина е безбеден

Снимката за највисокиот стаклен мост во светот што се чини дека пука во нозете на посетителите, толку вознемири некои интернет корисници дека мораа формално да објаснат што доаѓа од администрацијата на Северниот парк.

Имено, на плочите на мостот во Ханда, во провинцијата Хебеј, се вградени инфрацрвени сензори кои произведуваат специјални ефекти, па така изгледа дека стаклените панели се распаѓаат под тежината на туристите, според кинеските медиуми.

Вработените во паркот најавија дека туристите ќе бидат информирани за ефектите што ги очекуваат кога ќе го поминат мостот во иднина и дека, во случај на вистински кршење на стаклени панели, веднаш ќе биде затворен.

Мостот од 266 метри долг е изграден на карпа и е на надморска височина од 1.180 метри. Таканареченото пукање на стаклени панели е придружено со звучни ефекти од кршење на стаклото и е предизвикано од инфрацрвени сензори на неколку панели во близина на крајот на мостот.

Во Кина има околу 60 стаклени мостови, но овој во провинцијата Хебеј е првиот кој го инсталира ефектот на кршење на стаклото.