Sony повеќе не го произведува Play Station Vita

Sony повеќе не го произведува Play Station Vita

Компанијата Sony официјално заврши со произведувањето на рачна конзола Play Station Vita. Sony по пат на страницата за Vita производи соопшти дека го укина производството на двата последни модели рачна конзола.

Конзолата Play Station Vita се појави во 2011 година, но никогаш не го освои светот. Стана жртва на апликацијата за паметни телефони и Sony продаде само 16,1 милиони примероци, многу помалку од претходната PlayStation Portable за Nintendo Switch која на пазарот се појави после неа.

Оваа судбина била незибежна за Vita иако била забавна и практична платформа, но купувачите и поголемиот број на производи играта не ја следеле. Sony претходно најави дека ќе го укине и производството за оваа година и дека нема планови за производство на наследник.