Што покажува дека сте интелегентен според најбогатиот човек во светот?

Што покажува дека сте интелегентен според најбогатиот човек во светот?

Основачот на Амазон, Џеф Безос, се наоѓа на врвот на една од најуспешните компании во нашето време, а да не зборуваме за лично богатство од околу 150 милијарди долари. Мислам дека сите можеме да се согласиме дека Безос е прилично умен од секоја значајна дефиниција.

Исто така е очигледно дека тој има талент да се опкружува со други паметни луѓе кои можат да му помогнат да го оствари својот сон.

Паметните луѓе всушност прават многу грешки. Кога сакаме да сфатиме дали некој е паметен, повеќето од нас прашуваат дали таа личност е често во право. Дали ги наоѓа вистинските одговори кога ќе се соочиме со тешки проблеми? Дали нејзиното предвидување се покажало како точно?

Но, контраинтуитивната стратегија на Безос не е само да разгледаме колку се вистинските луѓе во право. Наместо тоа, тој бара луѓе кои можат да признаат дека не се во право и кои честопати се премислуваат.

Безос истакна дека „најпаметните луѓе постојано го преиспитуваат нивното разбирање за нешто, преиспитувајќи проблем што мислеле дека веќе го решиле. Тие се отворени за нови ставови, нови информации, нови идеи, противречности и предизвици за сопствениот начин на размислување “.

Конзистентноста е преценета- Таа подготвеност да разгледате нови информации оди рака под рака со подготвеноста да признаете дека вашиот стар начин на размислување бил погрешен. Со други зборови, за да бидете многу паметни, мора многу да се премислите.

Безос не ја смета конзистентноста на мислата за особено позитивна особина, но дека е сосема нормално да имате идеја утре што е во спротивност со вашата идеја денес. Значи, следниот пат кога ќе пробате да утврдите дали некој е навистина паметен или само блефира, не прашувајте дали се секогаш во право. Наместо тоа, прашајте кога последен пат се премислиле или признале дека не биле во право.