Шкода произведе 1,5 милиони Октавии од третата генерација

Шкода произведе 1,5 милиони Октавии од третата генерација

Чешкиот произведувач соопшти дека од претставувањето на првата генерација на Skoda Octavia во 1996 година вкупно се продадени повеќе од 5 милиони од овој модел.


Третата генерација се појавува на кракот од 2012 гофдина, а редизајнот е претставен во ноември 2016 година, за да во фебруари 2017 година биде произведена и рестилизираната верзија.

Octavia е најпродаваниот модел на Шкода, моментално е достапна со пет бензински и четири дизел модели, за премин од 1.0 до 2.0 литри и и со сила од 86 ks (63kW) до 184 ks (135kW).

Во понуда имаат и спортска Octavia RS, со 2.0 TSI бензинец од 230 ks (169kW), како и посилна варијанта RS 245, со исти конски сили.