Се повеќе македонци имаат проблем со ерекција

Се повеќе македонци имаат проблем со ерекција

Еден од најнепосакуваните проблеми кај мажите се еректилните дисфункции. Она што го спречува мажот навремено да најде решение е, пред сè, срамот. Ова резултира во избегнување на разговори со партнерот, како и (не) одење на лекар. Бидејќи партнерот избегнува и не му е кажана вистинската причина, жената почнува да се сомнева дека е трета страна или не е доволно привлечна.

Мажите тешко ја прфаќаат оваа ситуација и не можат да се помират со фактот дека нивната машкост не е како претходно.

Стресот има многу негативен ефект врз сексуалната функција. Стресот и сексот едноставно не одат заедно, едниот го исклучува другиот. Во стрес, организмот работи под алармирање и му испраќа сигнал на мозокот дека се случува нешто опасно и дека мозокот, како главен командант, мора да преземе чекори за да избега или да се бори.

Кога мозокот ќе ги добие овие информации, се вклучува симпатичкиот, дел од автономниот нервен систем задолжен за воени операции: крвта се влече од периферијата кон виталните органи и мускули, дишните патишта се прошируваат, отчукувањата на срцето се забрзани и токму тоа го чувствуваме кога сме исплашени.

Откако ќе се доживее некомплетна или недоволна ерекција, човекот може да има страв и страв секој пат дали ќе се повтори „лошото“ искуство. Ова е особено точно ако партнерот е нов и нема блискост и разбирање. Овој вид на еректилна дисфункција се третира со психотерапија. Значителна помош е обезбедена од засилувачите на потенцијата (помал ризик е предизвикан од препарати базирани на хербални производи). Се разбира, една или повеќе незадоволителни ерекции не значи дека имате проблем. Овој проблем треба да се повтори за период од три месеци.

Како да се справиме со ова?

За еректилна дисфункција, најлош дел е да се повлечете и да избегнете да зборувате на оваа тема, како и да одите кај уролог, психијатар или психотерапевт. Истражувањата покажуваат дека само 10% одат на лекар за помош. Може да биде опасно да земате PDE-5 инхибитори самостојно, бидејќи тие не само што шират крвни садови во пенисот, туку и по целото тело, а потоа срцето мора да пумпа двојно потешко за да обезбеди доволно крв за целото тело. Во овој случај, многу е побезбедно да се купат некои лековити билки што може да се земат без рецепт.