Прв пат лет без слетување, долг 17 часа и 20 минути

Прв пат лет без слетување, долг 17 часа и 20 минути

Австралиската авијациска компанија Квантас (Qantas) во својата понуда има некои од најдолгите летови во светот. Нејзините авиони сигурно мора да ги надминат големите далечини да летаат од Австралија на европски или американски континент.

Од седиштето на компанијата, тие сега објавија дека ќе почнат да летаат од Перт до Лондон, почнувајќи од март 2018 година без слетување. Овој лет ќе трае 17 часа и 20 минути и не само што ќе биде најдолгиот лет на оваа компанија, туку и првиот редовен непрекинат лет помеѓу Европа и Австралија.

Квантас ќе лета на тој пат со својот прв “Боинг 787-9 Дримлајнер”, кој доаѓа до компанијата до крајот на оваа година, која веќе се вика “Голема Јужна земја”.

До крајот на следната година австралиската авијациска компанија треба да добие уште седум такви авиони, кои со текот на времето целосно треба да ја заменат флотата на постарите модели на Боинг од 747-400.

Иако лет Квантас е прилично долг, тоа не е најдолг лет во светот. Насловот во моментов го поседува Qatar Airways, кој Boeing 777-200 лета од Окленд, Нов Зеланд и слетува во Доха, што е пат кој трае 18 часа и 10 минути.