Постои ли навистина криза во средните години кај мажите?

Постои ли навистина криза во средните години кај мажите?

Кризата во средниот живот е изговор (или објаснување) за сите „глупости“ што ги правиме кога достигнуваме одредени векови. И луѓето честопати гледаат на тоа како на пресврт во животот.
Да речеме, отворено – се искачивме на врвот на ридот, и она што го гледаме од другата страна нè вознемирува. Слегувањето започнува … Виктор Иго вели:

„Четириесеттите години се старост на младите години. Педесеттите се младите години од старост “.

Една студија открила дека луѓето цврсто верувале во криза на средовечните години, а околу 50% од оние над 50 години тврдат дека поминале низ неа. Сепак, постои ли навистина криза во средните години кај мажите? Една австралиска студија покажува дека луѓето во средината на четириесеттите се најфрустрирани со својот живот, а очекуваниот животен век од 45-54 години е најдепресивниот.

Како и да е, додека споменатата возраст е загрижувачка за многумина, има малку докази дека станува збор за време на очај. Психолошки, работите се подобруваат. Дури и ако има мал пад на начинот на кој луѓето ја оценуваат нивната состојба, работите објективно не се полоши. Причината зошто повеќето се чувствуваат на овој начин е префрлувањето на својот фокус кон минатото.

Една студија открила дека средовечна криза не е поврзана со развод, губење на работа или некој близок, туку депресија во минатото. Ако сакате да живеете подолго, бидете оптимисти, се вели во студијата.