Погледнете ја комплетната листа на MAC музичните награди

Погледнете ја комплетната листа на MAC музичните награди

Долгоочекуваните MAC награди, одржани во Штарк арената, завршенија, а на многу ѕвезди им беше дадена можност да се вратат дома со ново музичко признание.

MAC објави околу 30 победници во 17 категории. Во повеќето категории, беа објавени двајца победници – еден победник го избраа публиката со свои гласови, а другата над 200 радио станици низ целиот регион.

Најдобра хип-хоп / рап-песна:
Белградски синдикат – Неуништиви / Мозак
Fox – Fuccboi
Мими Мерцедес – Финансиски фетиш
Сенида – Слаѓана – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Surreal – Хоѓу са тобом да се смувам
Who See – Насеље – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)

Најдобар поп-нумера на бенд:
Бане Лалиќ и МВП – Љуља се брод
Eye Cue – Мојот Крал
Лексингтон бенд – Босанка – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Неверне бебе – Дорија
Тропико бенд – Ако ти је мене – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Улитељице- Капетане хвала

Најдобри рок песни:
Бајага и инструктори – Било би лако – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Фанк Шуи – Виулика
Миле Кекин – Рено 4
Парни вањак – Време – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Рибља Корба – Да тебе није
Забрањено пушење – Нова Година

Најдобри модерни танцови песни:
Буба Корели – Balenciaga
Магла бенд – Само се ночас појави – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Маја Беровиќ – Нешто
Милан Станковиќ – Транс
Николија – Нема лимита
Раста – Adio amore – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)

Најдобри етно светска нумера:
Биља Крстиќ и Бистрик оркестар – Ioane ioane
Божо Врецо – Елма
Каролина Гечева – Ти не дојде – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Марко Луис – Еуритика
Next time – Слушам кај шумат шумите
Сања Илиќ и Балканика – Нова деца – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)

Најдобар концерт:
Аца Лукас – Штарк Арена, Белград, 29 април 2017 година. – ПОБЕДНИК  (гласови од публиката, номинација на радио станица и гласови на стручното жири)
Дубиоза Колектив – Тасмајдан, Белград, 30 јуни 2018 година.
Ѓорѓе Балашевиќ – Штарк Арена, Белград, 30 декември 2017 година.
Марија Шерифовиќ – Штарк Арена, Белград, 24 мај 2018 година.
Саша Матиќ – Штарк Арена, Белград, 8 март 2018 година.
Жељко Јоксимовиќ – Сава Центар, Белград, 1 декември 2017 година.

Најдобри модерни и традиционални народни песни:
Ацо Пејовиќ – Фатална доза – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Адил – Верувај у нас
Лапсус бенд – Фолираш
Лепа Брена – Среќна жена
Милица Павловиќ – Оперисан од љубови публика – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Саша Матиќ – Све ни ја и ти

Најдобра соработка:
Џанс, Јанг Палк и М.Ц Стојан – Бурж Калифа
Емина и Милица Тодоровиќ – Лимонада
Емина и Жељко Јоксимовиќ – Два авиона – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Јелена Карлеуша и Аца Лукас – Банкина – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Маја Беровиќ и Буба Корели – Право време
Милан Станковиќ, Јала Брат и Буба Корели – Его

Специјална MAC награда за музички придонес
Жељко Самрджиќ

Најдобри алтернативни и електро-поп песна:
Дубиоза Колектив – Ријалити
Irie Fm – Путеви
Невена Божиќ – Јасно ми је – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
NIpplepeople – Никада- ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Сара Џо – Немам времена за то
Сара Мејс – Небо

Најдобро музичка видео:
Емина и Милица Тодоровиќ – Лимонада – ПОБЕДНИК
Лепа Брена – Среќна жена
Марија Шерифовиќ – 11
Милан Станковиќ – Транс
Сара Јо – Лава
Саша Ковачевиќ – Без тебе ме нема

Најдобар нов изведувач:
Анастасија Ражнатовиќ
Бојана Вунтуришевиќ
Кија
Лина Пејовска
Марија Жежељ – ПОБЕДНИК
Марко Кутлиќ

Добитник на специјална награда MAC за поврзување на регионот преку музика:
Фестивалот ЕГЗИТ

Најдобра поп нумера од женски изведувач:
Александра Радовиќ – Љубави моја – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Емина Јаховиќ – Друга
Јелена Розга- Узмем колико ми даш – ПОБЕДНИК (гласови од публиката)
Јелена Томашевиќ – Добро јутро љубави
Марија Шерифовиќ – Није љубов то
Северина – Као

Најдобра поп нумери од машки изведувач:
Петар Грашо – Ако те питају – ПОБЕДНИК (номинации од радио станици)
Саша Ковачевиќ – Без тебе ме немам
Сергеј Четковиќ – Истине и лажи
Тони Цетински – Генерал без чинови
Здравко Чолиќ – Ничег није било
Жељко Јоксимовиќ – Милиметар -ПОБЕДНИК (гласови од публиката)

Најдобар машки уметник на годината:
Тони Цетински

Најдобар женски изведувач на годината:
Марија Шерифовиќ

Златна MAC (музико признание за автентичност):
Стјепан Хаузер