Почина Ибер де Живанши

Почина Ибер де Живанши

Францускиот дизајнер Ибер де Живаши, кој ги создаде легендарните модни комбинации за Одри Хепберн и Џеки Кенеди, почина на 91-годишна возраст.

Неговата прва колекција се појавила во 1952 година со заработка од околу милион евра, што му овозможило да отвори сопствена компанија – „ The House of Givenchy“

Освен гардероба, Ибер креираше за својата куќа и парфери и ткаенина за опремување на ентериерите на хотели.

Модниот креатор се повлече од модната индустрија во 1995 година кога за главен дизајнер на куќата „Живанши“ е поставен Џон Галијано.