Ова се 10 најдобри музеи во светот

Ова се 10 најдобри музеи во светот

Музејот на Митрополитот во Њујорк беше прогласен, трета година по ред, за најдобриот музеј во светот, пишува Daily Mail.

Основан во 1870 година, овој бисер на Менхетен е на врвот на листата благодарение на инпозантната колекција која трае повеќе од 5.000 години.

 

Втората позиција ја завзеде Националниот музеј на Втората светска војна во Њу Орлеанс, додека Музејот на Орсеј во Париз беше на третото место.

Остатокот од листата на првите 10 музеи во светот изгледа вака:

1. Музеј на Митрополитот, Њујорк
2. Национален музеј на Втората светска војна, Њу Орлеанс
3. Музеј на Орсеј, Париз
4. Институт за уметност, Чикаго
5. Ермитаж и Зимска палата, Санкт Петербург
6. Национален меморијален и музеј на 11 септември, Њујорк
7. Националниот музеј за антропологија, Мексико
8. Музеј на Акропол, Атина
9. Националниот музеј на Прадо, Мадрид
10. Музеј на Викторија и Алберта, Лондон

10 од најдобрите музеи во Европа:

1. Музеј на Орсеј, Париз
2. Ермитаж и Зимска палата, Санкт Петербург
3. Музеј на Акропол, Атина
4. Националниот музеј на Прадо, Мадрид
5. Музеј на Викторија и Алберта, Лондон
6. Национална галерија, Лондон
7. Музеј Васа, Стокхолм
8. Лувр, Париз
9. Египетски музеј, Торино
10.Рајксмузеум, Амстердам