Ова езеро е едно од најголемите богатства во Австралија

Ова езеро е едно од најголемите богатства во Австралија

Хилиерското езеро на Мидл во Западна Австралија е познато низ целиот свет со својата карактеристична розова боја.

Причината за нејзината специфична боја се соничните алги на Dunalielle и розова халобактерија, која им прија на солената средина.

Водата не ја губи својата боја дури и кога влегува во шише или друг сличен предмет.

Езерото, долго 600 метри и 250 метри широк, е опкружено со песочна површина и еукалиптусна шума.

Првите записи за него потекнуваат од 1802 година.

Езерото од 2012 година е заштитено подрачје кое е дел од природниот резерват во архипелагот Решерш.

LAKE HILLIER #australia

A post shared by Remédier (@remedier_mg) on

We wouldn't blame you if you did a double take seeing this video but trust us, Lake Hillier in @australiasgoldenoutback really is that pink! The lake is located on Middle Island and is separated from the Southern Ocean by just a thin strip of land. It's widely believed that the water's permanent strawberry milkshake colour is due to the extremely high level of salinity but there has been no definitive proof that salt is the source of its unique hue. You can see this incredible sight for yourself by taking a scenic flight or cruise through the pristine wilderness of the Recherche Archipelago. Video: @jaimenhudson 🛥 @esperancecharters 🎶 @michaeldunstan_ #justanotherdayinWA #thisisWA #WesternAustralia #SeeAustralia #australiasgoldenoutback

A post shared by Western Australia (@westernaustralia) on