Официјално достапен Android 10 за Google Pixel корисниците

Официјално достапен Android 10 за Google Pixel корисниците

Од оваа недела Android Q ја добива својата финална верзија која е спремна да почне да им се доставува како надградба на корисниците на Google Pixel уредите. Останатите уреди, нешто што е проблем одамна веќе, треба наводно да ја добијат оваа верзија до крајот на годината,.

Од Google истакнуваат дека тие работат со своите партнери, односно со производителите на смартфони, да најновата Android верзија стане достапна од крајот на годината.

Официјалното име на најновата верзија од Android е Android 10, па како што можевме да прочитаме, Google веќе нема да користи имиња на десерти и колачиња за именување на оперативниот систем, барем не за јавноста.

Android 10 доаѓа со доста и интересни новини, а еве ги дел од нив:

  • Темна тема за целиот систем која ги вклучува темните теми и на останатите апликации кои имаат поддршка за истата
  • Навигација низ системот преку гестикулации, наместо стандардните копчиња на долната лента
  • Поддршка за уреди со екрани на превиткување, како Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X
  • Можност за избор да апликациите имаат пристап до локацијата само додека се вклучени
  • Известување кога апликација која не се користи, сака да пристапи до локацијата на корисникот
  • Системски и безбедносни надградби преку Play Store за да не мора да се прави надградба на целиот систем и да се чека на сите производители

Ова се дел од новите функции кои се дел од Android 10, а повеќето од корисниците нив ќе може да ги користат од идната година кога нивните уреди ќе добијат надградба или кога ќе купат нов уред.