Нова декорација за домот од Rosenthal

Нова декорација за домот од Rosenthal

На крајот на деветнаесеттиот век, Филип Розентал создадал компанија која, по педесет години, станува еден од најуспешните производители на порцелани во светот. Производите на компанијата навистина можат да се наречат вистинска уметност. Ова го олеснува фактот дека компанијата соработувала со многу познати уметници, генијалци како Салвадор Дали, Енди Ворхол, Волтер Гропиу.

Компанијата Rosenthal е водена од дизајнери на модните куќи како Версаче, Форнасети, Булгари.

Самата фабрика се наоѓа на границата на две земји – Германија и Чешка, во мал град наречен Зелб. Производството на порцелан е старо веќе неколку стотици години. Овој мал град е главен град на Розентал. Тука се наоѓа не само седиштето на компанијата со главната фабрика, туку и замокот Розентал. Првата декорација што ја создадела компанијата е пепелник. Но, ова не е само пепелник, туку вистинско уметничко дело. Таа дури има име – „место за одмор на запалена цигара“. Името е претставено со готски букви на бела позадина, таму е прикажано и самата цигара. Датумот на создавање на ова ремек дело е на крајот на деветнаесеттиот век. Поради уникатноста, за тоа време, пепелникот доби голема популарност, како и компанијата. Успехот бил загарантиран за брендот.Брендот а во своите производи ги користел сите постојни стилови кои биле популарни во различни периоди. Неговите производи се класика на дизајнот, а колекциите може да се видат во најпознатите музеи во светот.

 Еден од принципите на компанијата е континуирано подобрување. Rosenthal е комбинација на елеганција и модерност.