„Медена земја“ меѓу номинираните за Оскар

„Медена земја“ меѓу номинираните за Оскар

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences ја соопшти листата за 92. Награди на Академијата во девет категории: Документарен филм, Документарен кус филм, Интернационален филм, Шминка и фризура, Музика (оригинална песна), Оригинална музика,Кус анимиран филм, Кус филм и Визуелни ефекти.


За 92. награда на Академијата ќе се натпреваруват 15. документарни филмови, категорија за која беа предложени 150 филмови. Членовите на жирито избраа 15. наслови кои ќе се натпреваруваат за Оскар, а меѓу нив е и „Медена земја“ (“Honeyland”).
Листата на номинирани филмови, по азбучен ред се:

“Advocate”
“American Factory”
“The Apollo”
“Apollo 11”
“Aquarela”
“The Biggest Little Farm”
“The Cave”
“The Edge of Democracy”
“For Sama”
“The Great Hack”
“Honeyland”
“Knock Down the House”
“Maiden”
“Midnight Family”
“One Child Nation”

Десет филмови ќе преминат во следната рунда на гласање во категоријата Меѓународен филм за долгометражни филмови (порано познат како филм за странски јазици) за 92-та награда Академија. Деведесет и еден филм имал право во категоријата.
Членовите на академијата од сите гранки беа поканети да учествуваат во прелиминарната рунда. Тие мораа да ги гледаат доставените филмови и да исполнат минимален услов за гледање за да имаат право да гласаат во категоријата. Нивните седум избори, надополнети со три дополнителни селекции изгласани од Извршниот комитет за меѓународни награди за филм на Академијата, го претставуваат скратениот список.
Филмовите се наредени според азбучен редослед:
Czech Republic, “The Painted Bird”
Estonia, “Truth and Justice”
France, “Les Misérables”
Hungary, “Those Who Remained”
North Macedonia, “Honeyland”
Poland, “Corpus Christi”
Russia, “Beanpole”
Senegal, “Atlantics”
South Korea, “Parasite”
Spain, “Pain and Glory”
За номинациите гласањето почнува во четврток, 2. јануари и ќе трае до вторник, 7. јануари. 220. година.
Годинешното доделување на Оскар ќе се одржи во недела, 9. февруари во Долби театарот во Холивуд, Лос Ангелес.