Мапа на земји во кои највеќе се пие алкохол

Мапа на земји во кои највеќе се пие алкохол

За Русите е познато дека тие се една од нациите што најчесто пијат алкохол, но дали се прашувате каква е состојбата во земјите ширум светот?

Според една студија на Светската здравствена организација, повеќето алкохолни пијалаци се консумираат од страна на белорусите (еден жител троши 17 литри алкохол годишно).

Што се однесува до земјите на Балканот, најмногу алкохол, 12,5 литри годишно, пиеле Србите, а веднаш потоа и Хрватите.

Најмалку алкохол пијат Турците, кои пијат два и пол литри годишно. Во Кина, просекот е од 5 до 7,4 литри, во САД помеѓу 7,5 и 9,9, и во Индија од 2,5 до 4,9.