Мапа на земји во кои е дозволен инцестот

Картата објавена на Indy100 покажува во кои земји се забранува инцестот, во кој е легален и под кои услови.

Мапата се состои од црвени територии, во кои односот меѓу лица во роднинска врска се смета за нелегален, до зелен каде што е дозволен секој вид на врска.

Други анализирани земји се означени со жолта, светло зелена или портокалова боја.

Таквите односи се забранети во балканските земји, некои земји од источна и југоисточна Европа, Велика Британија и скандинавските земји, додека целосно е дозволено во Шпанија, Португалија и поголем дел од Русија, покажува на картата.