Листата на најпрометните аеродроми

Листата на најпрометните аеродроми

Според заклучокот на Airport Council International, има глобално зголемување на бројот на патници, товар и летови низ целиот свет.

Листата на најпрометните аеродроми според бројот на патници во 2017 година изгледа вака:

1. Меѓународен аеродром во Хартсфиелд-Џексон во Атланти, САД (104 милиони патници)
2. Меѓународен аеродром во Пекинг (96 милиони патници)
3. Аеродром во Дубаи, САЕ (88 милиони патници)
4. Аеродром Ханеда, Јапонија (85 милиони патници)
5. Аеродром во ЛА, САД (84.6 милиони патници)
6. Меѓународен аеродром O’Hare, САД(80 милиони патници)
7. Аеродром Хилтон во Лондон, Велика Британија (78 милиони патници)
8. Меѓународен аеродромu Хонг Конг, Кина (73 милиони патници)
9. Меѓународен аеродром Шангај Пудонг, Кина  (70 милиони патници)
10. Аеродром Шарл де Гол, Франција  (69 милиони патници)