Квалитетно овошје за подолг и поздрав живот

Квалитетно овошје за подолг и поздрав живот

Шпанска студија потврди дека луѓето кои јадат седум порции овошје и зеленчук дневно, во просек живеат година дена подолго од оние кои не го практикуваат истото.

Студијата покажа дека 200 грама од оваа храна над препорачаната доза го намалува ризикот од предвремена смрт за шест отсто.

Сепак, ова не е единствен пример. Раното истражување покажа дека зголемувањето на препорачаната дневна доза на овошје и зеленчук може да го намали бројот на лица со хронични заболувања и стапката на нивната смртност од 10 до 25 проценти.

Овошјето е главната детоксификатор на организмот, кој го снабдува со голема количина на енергија во процесот на намалување на тежината, како и во други животни активности и е особено корисен за луѓе кои консумираат многу алкохол или цигари.

Во продолжение ви претставуваме неколку совети како да ги оптимизирате придобивките од внесувањето на овошје:

  • Плодовите треба да се јадат на празен стомак, а не по оброкот. Ако јадете овошје по оброкот, тоа ќе придонесе за побавно функционирање на дигестивниот систем.
  • Не е препорачливо да се вари овошјето, бидејќи термичката обработка ги губи хранливите својства и ги уништува витамините.
  • Дали конзумирате овошни сокови? Конзумирајте само сокови од свежо цедено овошје, додека исцеденото овошје конзумирајте го голтка по голтка и не го оставајте на ладна температура.