Купопродажба на Bugatti носи заработка од 900 илјади евра

Купопродажба на Bugatti носи заработка од 900 илјади евра

Хиперспортскиот модел Chiron на Bugatti има висока цена на пазарот на половните возила, со оглед на тоа што како нов се продавал за 2,4 милиони, а еден примерок од 2017 година неодамна е продаден на аукција во Париз за 3,3 милиони евра.

Bugatti кон половината на декември соопштил дека во 2017 година ги испорачал првите 70 од 500 модели, колку што е има и намера да ги произведе.

Станува збор за автомобил од првата серија на 20 изработени возила, а на првиот сопственик му бил испорачан во април 2017 година.

Во декември било проценето дека овој Chiron ќе достигне цена помеѓу 3,2 до 3,6 милиони евра на аукција, што беше потврдено и кон почетокот на февруари кога автомобилот го променил својот сопственик за 3 милиони и 323 илјади евра. Со оглед на тоа што цената на новото возило е околу 2,4 милиони евра, продавачот за неполни 12 месеци, колку и што го поседувал Bugatti Chiron, заработил речиси милион долари.

Автомобилот има двобојна каросерија – основната нијанса е светлосина, додека задниот дел има темносина боја. Оваа комбинација од бои е заштитен знак на Bugatti. Во внатрешниот дел преовладуваат беж и кафеавата боја.

Како и секој Chiron, така и овој е придвижуван со 8.0-литарски W16 со четири турбо полначи, кој произведува 1500 коњски сили и развива 1600 Nm максимален вртежен момент.

Bugatti Chiron од 0 до 100 км/ч. стигнува за 2,5 секунди, додека за 200 км/ч. му се потребни 6,5 секунди.