Која е тајната на успехот на најбогатите луѓе во светот?

Која е тајната на успехот на најбогатите луѓе во светот?

Дали некогаш сте се запрашале каде е клучот за успехот на најпознатите претприемачи? Старата поговорка вели: „денот се познава по утрото“, па затоа може да го најдете вашиот рецепт за успех токму во утринските навики. Ние истражувавме за вас некои од навиките на светски познатите успешни претприемачи. Дали е тајната во распоредот?

Илон Маск, основач и извршен директор на успешни компании Tesla, SpaceX и SolarCity, става голем акцент на распоредот. Одвојте време секоја вечер и размислете што ќе правите следниот ден.

Денот завршува доцна во еден часот по полноќ, а новиот ден започнува во седум часот наутро, откри 46-годишникот на конференцијата „Редит АМА“.

– Повеќе од 50 години од мојата кариера, сфатив дека ако станам рано, можам да направам многу повеќе во текот на денот и, следствено, преку животот – рече Ричард Бренсон, добро познат лик и ко-основач на Британската империја, Вирџин, кој сега има околу 400 компании и вработува 71 000 луѓе. За него, спиењето е исклучително важно и затоа спие секогаш кога е можно. Тој ова особено го прави во авион, каде поминува неколку часа заради честото патување.

Амансио Ортега е „човекот што го облекува светот“. Ортега, кој започна со работа во 1975 година со 100 долари во џеб, стои зад брендовите како Zara, Pull & Bear, Stradivarius. Тој е доказ дека успехот не е само за младите – тој имал речиси 40 години кога ги дизајнирал првите пижами и долна облека со својата прва сопруга. Синот на железничар, кој денес тежи повеќе од 71,5 милијарди долари, е убеден дека наутро треба да знаеме што нè тера напред, открива опис на „Форбс“. – Честопати се наоѓаме во утринските вртења на мисли и задачи, не фокусирајќи се на нашите цели и соништа досега, вели тој.