Кит залутал во плиткото

Кит залутал во плиткото

Иако китовите се морски цицачи кои ги има во длабокото, понекогаш се случува да залутаат, а тоа најчесто им се случува кога бараат храна или следат некој брод.

Баш тоа се деси во водите на Пацификот, од каде еден кит на пат кон ладниот север од мексичките води залута во Калифорнија. А таму се заглави во марините на луксузните јахти.

Бидејќи се случува кога ќе се најдат во плиткото, китовите сами не можат да го најдат патот за назад па доаѓа до нивно гушење брзо ангажирале стучни лица да го спасат.

За тоа се употребени поводни хидрофони како би репродуктирали песна на грбавите китови и со тоа би го привлекле кон отвореното море.