Како ќе изгледа патувањето по пандемијата?

Како ќе изгледа патувањето по пандемијата?

Поминаа скоро три цели месеци откако пандемијата на коронавирусот остави многу луѓе од светот затворени во нивните домови, со ограничено движење. И покрај нашите соништа и фантазии, во таква ситуација е навистина тешко да се замисли да одите на патување, но светските експерти сепак предвидуваат дека секторот за туризам ќе се опорави по пандемијата, исто како што беше случај со сите други кризи со кои се соочивме досега.

Речиси и да нема индустрија која веќе не ги чувствува ефектите на пандемијата предизвикана од коронарниот вирус, а факт е дека тие имаат најголемо влијание врз патувачката индустрија, особено тоа дека резервациите на сите поголеми сместувачки единици и летови опаднаа за драстични 95%, туристичките агенции ги отпуштаат своите работници, а голем број хотели се претворени во болници за нега на пациенти со вирус. Според предвидувањата се чини многу веројатно дека е ситуација во која патувањето ќе продолжи, но на многу поинаков начин од оној на кој сме навикнати. Со оглед на тоа што факторите кои влијаат на самата пандемија се многубројни, закрепнувањето, ќе биде нерамномерно и ќе варира од земја до земја, исто како и одлуката за отворањето граници. 

Она што е сигурно е фактот дека, на краток рок, патувањето ќе биде дефинирано по намена, односно патувањата за одморите нема да бидат опција некое време, а патувањето целосно ќе биде свртено кон домашниот туризам. Но, главното прашање што се поставува е: Како луѓето ќе реагираат на „враќање во реалноста“ кога навистина ќе дојде во тој момент? Дали безгрижните патувања и одморите се нешто останато во минатото? Дали стравот од зараза ќе стане практика и дали некогаш повторно ќе се чувствуваме удобно во поголемите маси на луѓе?

Опасностите од епидемијата може да ги искомплицира плановите; личниот простор станува важен, а режимот за дезинфекција би можел да стане навика долго време, за сите.

Многу земји решија да понудат дополнителни стимуланси за патување во рамките на земјата, на пример, Сицилија им понуди кофинансирање на авионски билети и хотелско сместување на сите заинтересирани патници, додека Грција планира да организира специјални авиони каде само оние патници кои можат да го докажат своето здравје ќе можат да патуваат до посакуваните дестинации во државата.

Во тек е и дебата на ниво на ЕУ за воведување на специјални пасоши COVID-19 кои можат да обезбедат движење во земјите-членки на ЕУ. Не повторувачката ситуација, исто така, охрабри иновативни проекти, создавајќи програма наречена „Купи сега – остани подоцна“ која нуди можност за инвестирање во патувања – со плаќање на хотелска „обврзница“ инвестираш во идните патувања со попуст, а на хотелите им се дадени потребните средства да се одржат живи додека никој не патува.

И, додека многумина кои со нетрпение го очекуваат очекуваниот пад на цените во целата туристичка индустрија, ние допрва треба да откриеме како очекувањата и условите што ги очекуваат голем број туристи ќе се совпаднат со мерките што всушност ќе се имплементираат во одредени земји и како ќе се рефлектираат новосоздадените искуства на целиот светски туризам, кој во последниве години целосно ги сруши сите рекорди по бројот на патувања во странство.

Иако сакаме да веруваме дека сè уште постои можност оваа глобална епидемија, која ги погоди скоро сите да се опорави со скоро иста брзина како што се шири, факт е дека единствениот излез од економската и туристичката криза е глобалната солидарност, тоа е. подготвеност апсолутно сите, без оглед на земјата во која живееме, си помагаме едни на други, а со тоа и заеднички дозволуваме целосно враќање во животот во кој сме навикнати. Ако избереме неединство, не само што може да ја продолжиме кризата, туку да доведеме до уште драстични последици што ќе ги чувствуваме во иднина. Ако избереме глобална солидарност, ќе ја добиеме не само ситуацијата со коронавирусот, туку и во сите идни кризи и епидемии кои ја загрозуваат цивилизацијата на 21 век.