Италија нуди 700 евра месечно за живот на село

Италија нуди 700 евра месечно за живот на село

Јужна Италија отсекогаш била “црна овца” во државата. Така е и овој пат. Се повеќе се иселуваат од таму, и мигрираат даи во северна Италија или пак во Америка.

Затоа владата на Италија одлучи да понуди 700 евра месечно за живеење во некое од селата во овој дел.

Според италијанскиот претсетдател на регионот Молисе, Донато Тома, за да биде остварливо ова, луѓето треба да исполнат неколку услови како што се селото да нема повеќе од 2000 жители, да морате да отворите бизнис како пекара, ресторан или што и да е.

Сепак, постојат некои услови: Sелото мора да има помалку од 2.000 жители, а новодојдениот мора да вети дека ќе отвори бизнис, пишува „Гардијан“, пренесува Телеграфи.

Тома исто така информираше дека секој град со помалку од 2.000 жители ќе прима 10,000 евра месечно за изградба на инфраструктура и промовирање на културни активности.