GoPro камерата може да преживее и лава

Камерите GoPro имаат одлична репутација кога станува збор за издржливост и отпор, и може да се користат во екстремни ситуации.

Досега имало многу примери во кои GoPro камерите преживеале различни ситуации за време на екстремни спортови, падови, потопување во вода.

Изгледа дека отпорот на лава сега може да се додаде во репертоарот на отпорноста на GoPro камерата. Ерик Сторм, кој е сопственик и управува со Kilauea EcoGuides на Хаваи, пред околу една година и пол, отиде на турнеја и одлучи да ја стави својата GoPro камера помеѓу два ѕида ако забележил проток на лава. Како што ја раскажува неговата приказна, тој забележал дека лавата целосно го покрила неговиот GoPro, а камерата била осветлена за време на процесот.

За време на интервјуто со PetaPixel, Сторм истакна: “Ги користев геолошките камења за да го извлечам фотоапаратот од лавата и мислев дека е целосно изгубен”. Сепак, се чини дека и покрај фактот дека е запалена поради екстремните температури, GoPro камерата продолжи да функционира. Според Сторм, камерата била функционална, но не како што некогаш била. SD картичката остана недопрена, па процесот на топење на лава беше снимен и во видеото.