Google и Facebook имаат исти ставови за врските меѓу колегите

Google и Facebook имаат исти ставови за врските меѓу колегите

Истражувањето на Career Builder, спроведено во 2017 година, покажа дека 41 проценти од работниците оствари средба со колеги, и дека една третина од овие односи завршила со брак.

Како резултат на тоа, поголем број мажи и жени имаат проблеми во одвојувањето на деловниот и приватниот живот. Па Facebook и Google најде разумен пристап кон модерните романси, пишува Business Insider.

На вработените во овие компании им е дозволено да го поканат својот колега на состанок. Ако некое лице ги одбие, тие немаат право да го повторат истото.

Одговорите како „зафатен сум” и „не можам вечерва” се сметаат како одбивање. Меѓутоа, ако постои јасен конфликт на интереси, кои вработените молчат, се следи „дисциплинска мерка”.

„Бидете подготвени да им дадете на своите колеги можноста која вели дека не е заинтересиран”, вели еден експерт за Huffington Post.

Ед Вуд, кој е четири години работи во Google, изјави дека неколку пати била на „случајни состаноци”, мислејќи дека е обичен пијалок после работа со колега, но подоцна се покажа дека, всушност, тој човек има нешто друго на ум.

Дури и ако врската започнува на овој начин, сеуште важат одредени правила. Како што вели Business Insider, тоа е многу важно да се знае за последиците од таквата одлука, дури и ако врската се распадне.