Гигантот Гугл влегува во банкарскиот свет

Гигантот Гугл влегува во банкарскиот свет

Гугл се приклучи на бранот на Интернет компании кои влегуваат во финансискиот свет, со намера да им понуди на клиентите на Google Pay да отворат тековни сметки. „Истражуваме како можеме да работиме со банки и кредитни синдикати во САД за да понудиме сметки за паметни проверки преку Google Pay“, изјави портпаролката на Google за медиумите.

Како и конкурентската Apple Pay, Google Pay ви дозволува да плаќате со вашиот паметен телефон при купување во физичка и интернет продавница.

Google Pay има десетици милиони корисници ширум светот и е најпопуларен во Индија. Додека услугите за плаќање како WeChat Pay и Alipay се огромни во Кина, технолошките компании на Силиконската долина досега полека влегуваат во високо регулираниот свет на финансиски услуги.