Ги користеле стиховите на Еминем па заработија парична казна

Ги користеле стиховите на Еминем па заработија парична казна

Судот на Нов Зеланд им нареди на конзервативната National party да плати 415.000 американски долари оштета, плус камата, на раперот Еминем за кршење на авторските права.

Во спотот за време на кампањата, партијата користеше песна што личи на Lose yourself на американски рапер.

National party го искористи спотот под името Eminem Esque во предизборната кампања во 2014 година и го освои на тие избори.

Судот оцени дека спотот, кој е емитувано 186 пати во текот на кампањата, претставува “суштинска копија” на песната на Еминем, објавија агенциите.

АП вели дека судијата Хелен Кал изјави дека разликата меѓу двете песни е минимална.