Германски „Стартап“ ќе пласира соларен електричен автомобил

Германски „Стартап“ ќе пласира соларен електричен автомобил

Компанијата “Sono Motors” со седиште во Минхен, го искористи топлото баварско лето за да го тестира финалниот развој на системот за полнење на својот автомобил “Sion”.

Станува збор за целосно електрично соларен автомобил кој што се полни за време на возењето. Автомобилот “Sion” на “Sono Motors”, компанија основана во 2016-та година, има интегрирани соларни ќелии во својата каросерија кои што ги полнат батериите.

Батериите на автомобилот може да се полнат со соларна енергија или со конвенционалниот извор на напојување. Производството ќе започне во втората половина од 2019-та година. Од “Sono Motors” потврдија дека веќе имаат 6,500 нарачки, а се очекува почетната цена на овој автомобил да изнесува околу 16 илјади евра.