Футуристички дизајн на нов хотел во Дубаи потпишан од Zahа Hadid

Футуристички дизајн на нов хотел во Дубаи потпишан од Zahа Hadid

Светски познатата прерано почината архитектка Заха Хадид е одговорна за дизајнот на многу светски познати градби, а скоро сите нејзини дела се препознатливи по нивната апстрактност и револуционерните дизајни кои честопати им се спротивставуваат на законите на физиката.

Денес, четири години по нејзината смрт, Заха Хадид го продолжува својот живот преку брилијантен, многу препознатлив дизајн, поддржан од тим архитекти од реномираното студио Заха Хадид. Доказ за ова е најновиот хотел „Опус“, сместен во луксузната област Дубаи – Бурџ Калифа. Дизајниран на над 80.000 квадратни метри, хотелот е дизајниран во форма на две одделни „кули“ кои се спојуваат во единствена целина, во форма на коцка без центар. Празнината во самиот центар на зградата претставува столб на уникатен, препознатлив дизајн, а доволно е само еден изглед да се помисли дека Заха Хадид стои зад овој одличен дизајн. Двете згради се поврзани со атриум и асиметричен мост сместен на самиот врв на зградата, на висина од дури 71 метри.

Целиот хотел е комплетно опкружен со стакло, кое како фасада ги рефлектира небото, сонцето и градското опкружување во текот на денот, додека во текот на ноќта празнината во центарот на зградата е осветлена со посебна светлина и го привлекува вниманието на многу минувачи кои секојдневно не престануваат да го фотографираат ова привлечно ремек-дело, оваа современа архитектура. И од еколошка гледна точка, „Опус“ е дизајниран според сите стандарди на одржлива градба, па дури и во хотелот нема да најдете парче пластика или кој било друг неразградлив материјал; скоро сè е направено од органски состојки, а токму и таквата храна ќе ја најдете на менито на овој прекрасен хотел.