Фејсбук има проблем вреден 52 милијарди евра

Фејсбук има проблем вреден 52 милијарди евра

Имено, додека компанијата има повеќе пари од скоро сите американски компании, официјалниот Вашингтон толку многу се „заостри“ кон лидерот на социјалните мрежи што претставува бариера за него во големи аквизиции. За Дејвид Венера, финансискиот директор на Фејсбук и Марк Закерберг, основач на најпопуларната социјална мрежа, толку голема сума на пари е фасцинантен проблем.

Фејсбук не плаќа дивиденда на акционерите, но дури и додавањето на дивиденда од два проценти на своите веќе достојни акции би трошела само 11 милијарди долари годишно. Во меѓувреме, Фејсбук всушност го забави темпото на купување на своите акции оваа година, откако во 2018 година потроши повеќе од 11 милијарди долари, кога акциите паднаа дури и до 124 долари. Во моментов, цената е околу 200 американски долари, пренесува CBNC.

Нивото на капитално инвестирање на компанијата треба да остане непроменето следната година, според извештајот од третиот квартал.

„Постојат вистински политички ограничувања за тоа што можат да сторат“, вели Саманта Меклимор, портфолио менаџер во „Милер долина партнери“, компанија со седиште во Балтимор, која поседува 387.000 акции на Фејсбук и е основана од признатиот инвеститор Бил Милер.

Големите технолошки компании само собираа пари. Политичките проблеми на Фејсбук ја намалуваат веројатноста тој да ги користи тие пари за некоја голема аквизиција. Сенаторите Берни Сандерс и Елизабет Ворен ги критикуваа набавките на „Фејсбук“ на Инстаграм и „Ватс Ап“ и тврдат дека администрациите на Трамп и Обама им дозволиле на големите технолошки компании да станат премногу моќни благодарение на недостигот на закони за монопол.