Дали е на повидок сериозна конкуренција на Facebook?

Дали е на повидок сериозна конкуренција на Facebook?

TikTok апликацијата има повеќе од милијарда корисници ширум светот и е особено популарен кај младите тинејџери. И покрај тоа што за прв пат ги нападна Соединетите држави, таа брзо се рашири во другите држави. Наменет е за создавање и споделување на видеа со најразлични алатки. Во брзиот свет на социјалните медиуми, TikTok е најновиот хит што полека, но сигурно го совлада регионот. TikTok е првенствено за споделување и производство на кратки видеа до 15 секунди.

Постои веќе три години, прво освојувајќи ја Азија, потоа САД, а потоа и целиот свет. Минатата година, на пример, ја зафати конкуренцијата, поточно Фејсбук и Инстаграм, кога станува збор за преземање апликации и сега има повеќе од милијарда корисници или 500 милиони дневно активни корисници.

На Фејсбук, како најпопуларна социјална мрежа, се знае дека има проблеми со привлекување на најновите генерации тинејџери кои бараат свои нови места на социјалните медиуми. Snapchat е сè уште многу популарен, така е и Instagram кога станува збор за објавување фотографии и видеа, а сега и TikTok.

Патем, станува збор за кинеска апликација, лансирана под името Дуиин во 2016 година во Кина, а една година подоцна таа се појави на светскиот пазар како TikTok. Три месеци подоцна, приватна компанија „ByteDance“ собра толку многу пари што ја доведе компанијата до вредност од 75 милијарди долари, а нејзиниот основач Жанг Јиминг додаде милијарди на својата „вредност“.

Според „Форбс“, неговото богатство се проценува на 16,2 милијарди долари, што го прави на деветтото место на листата на кинески милијардери. Жанг е триесет и петгодишен инженер за софтвер, кој по низата инвестиции во компанијата, сега поседува 24 % од ByteDance.