Човекот кој го измисли „Like“ го избриша Facebook-от

Инженерот Џастин Розенштајн ја избриша апликацијата на Facebook од неговиот мобилен телефон.

Розенштајн, кој во 2007 година создаде една од најпопуларните функции на Facebook, сега се плаши од последиците што неговиот изум може да ги има врз луѓето ширум светот.

Овој 34-годишен е толку загрижен што тој, исто така, се блокираше за Reddit и Snapchat, и строго го ограничи времето што го помина секој ден на Facbook, според Гардијан.

Розенштајн неодамна купи нов iPhone, и му рече на својот асистент да активира функција која ги спречува сите апликации да се преземаат.

“Честопати луѓето развиваат нешто со најдобра можна намера, а нивниот пронајдок добива многу негативни последици на непланиран начин”, рече тој.

“Корисниците стануваат зависни од лајкови, кои влијаат врз нивното ментално здравје, иако не се свесни за тоа. Сите се расејуваат цело време”, додаде тој.