Чекајќи го BMW Z4

Ретко кога со нетрпение се очекува спортскиот модел на BMW Z4, но не само поради тоа што ќе ја сподели платформата со првата Toyota Superm по 15 години.

Новиот Z4 треба да ги хипнотизира минувачите по изглед, а го опива возачот со неверојатна забава зад воланот.

Основниот погон се очекува да биде 2.0-литарски четирицилиндричен турбополнач со 181 KS(20i), над 248 (30) и 320 KS(40i), до 360 KS во Competition пакетот, и речиси сигурно нема М верзии.

Сеуште не е објавено кога Z4 може да дебитира, и иако “братската” Toyota Supra најверојатно ќе се појави во Женева во март, БМВ инсистира дека нејзиниот “ѕвер” е сосема поинакво “животно”.

Затоа тие шпекулираат дека баварскиот гигант ќе се одлучи за домашен терен и саемот за автомобили во Франкфурт во септември.

Z4 и Supra треба да се произведуваат заедно во фабриката Магна-Штајр во Австрија.