Барби се претвори во Фрида Кало

Барби се претвори во Фрида Кало

Куклите “Барби” одамна ги инспирираат младите девојки во светот со својата убавина и стил. Сега тие ќе ги инспирираат адолесцентите со сопствениот ум и смелост.

Во вторникот, во пресрет на Меѓународниот ден на жената, американскиот гигант во производството на играчки Mattel ги  претстави 17-те нови модели на “Барби”, чиј прототипи се инспирирани личности од минатото и сегашноста како непослушната мексиканска сликарка Фрида Кало и првата жена , која прелетала над Атлантикот – Амелија Ерхарт.

Новите кукли излегуваат на пазарот откако “Мател” спроведе истражување меѓу 8.000 мајки од целиот свет и покажа дека 86% од нив се загрижени какви се моделите за угледување, на кои се изложени нивните ќерки.

“Девојките можеле секогаш да одиграат секакви улоги и да извршуваат различни кариери со” Барби “. Сега сме возбудени да им претставиме вистински модели за следење од реалноста, за да ги потсетиме дека тие можат да бидат сè што ќе посакаат”, напиша Лиза Мекнајт, постар заменик претседател и генерален менаџер на “Барби”.

Новата колекција кукли е поделена на две линии. Едната е именувана “Инспиративна жени” и претставува историски личности, а другата – “Широу” (Shero – игра на зборови помеѓу “таа” и “херој”) – отсликува жени кои се пример за следење денес.