Автомобил на годината во Европа – Peugeot 3008

Автомобил на годината во Европа – Peugeot 3008

Ден пред стартот на Салонот за автомобили во Женева​,​ прогласен е автомобилот на годината 2017 во Европа. Насле​д​никот на Opel Astrа на тронот на Европа е Peugeot 3008. Изборот беше многу неизвесен бидејќи францускиот претставник доби 319 бо​д​ови, a второп​л​асираната   Alfa Romeo Giulia 298, додека пак на третото место на пиедесталот се искачи Mercedes-Benz E-class, што собра 197 поени.

Потсетуваме за прв пат изборот за Автомобил на годината во Европа е одржан далечната  1964 година, a титулата ја понесе Rover 2000.