Александра е мис на светот, а со својата убавина ги сруши предрасудите

Александра е мис на светот, а со својата убавина ги сруши предрасудите

Александра Чичкикова е прва мис на светот во инвалидска количка.

Во Варшава беше одржан првиот избор за мис на светот на девојките со инвалидитет, а меѓу 24-те натпреварувачки од 19 земји белоруската Александар Чичикова ја освои убедливата победа.

Александра има 23 години, студент по психологија и овој натпревар се смета за одлична можност да влијае на перцепцијата на жените во инвалидски колички.

Miss Belarus Aleksandra Chichikova reacts after winning the Miss Wheelchair World contest beauty pageant in Warsaw, on October 7, 2017. (Photo: AFP)

Posted by AsiaOne on Sunday, 8 October 2017

Најистакнати беа дефинитивно првата придружничка Лебоганг Монјаци од Јужна Африка, како и полкињата Адријана Заваџинска, кој го освои второто место.

Posted by Zahid Kabir Titu on Tuesday, 10 October 2017