100 години од доаѓањето на џезот во Европа

100 години од доаѓањето на џезот во Европа

Европа денес обележува 100 години од првиот концерт на џез музика што се одржа на европско тло.

Оркестарот на америчкиот 369. пешадиски пук Харлем хелфајтерс одржана на 12 февруари 1918 година концерт во Нант, во западна Франција.

Сто години подоцна, во Нант доаѓа внуката на тогашниот „Крал на џезот” Џејмс Риз Јуроп.

Џез, кој во тоа време беше наречен Џес, дојде во Франција по влегувањето на САД во Првата светска војна, во април 1917 година.

„Кралот на џезот”, американски поручник Јуроп, тогаш тој веќе имал 14 години музичка кариера и во Брест, во западниот Франција, дошол 1 јануари 1918 година со својот оркестар.

Јуроп, кој ја копонуваше една од познатите џез песни One Patrol in no man’s land, бил убиен за време на турнејата на 9 мај 1919 година, во Бостон во тепачка со членовите на оркестарот.