Тесла изгуби 2,2 милијарди долари во 2017 година

Тесла изгуби 2,2 милијарди долари во 2017 година

Компанијата Тесла објави дека забечежал загуба од 2,2 милијарди долари во 2017 година, што е речиси 800 милиони повеќе отколку во 2016 година.

Тесла бележи огромни загуби и покрај приходи од $ 3,3 милијарди долари во последниот квартал, кои главно се производ на депозити кои ги уплатиле клиентите на  тек претставените Семи камиони и спортскиот Roadster.

Најголемо влијание на овој резултат имаше лошото производство на моделот 3 кој е наместо 20.000 единици месечно, како што беше најавено од страна на Елон Маск, стигна само 2.400 возила во четвртиот квартал.

Покрај тоа, Тесла има направено огромни инвестиции во проширување на своите фабрики и производствени капацитети, како и развој на нови модели, меѓу другото, на горенаведениот камион.

Тесла вели во соопштението на своите акционери објави постепено зголемување на производството на моделот 3 на 2.500 единици до крајот на првиот квартал од 2018 година и на 5000 до крајот на вториот квартал, а потоа „скок” на 10.000.

Покрај тоа, компанијата најави амбициозен и стабилна позитивни резултати во приходи „еднаш во текот на 2018 година,” но не објасни и дека ќе ги реши проблемите со кои се ограничува производството на третиот модел.