Стив Џобс на своите деца не им дозволувал да користат ајпад

Извор: Вест | Објавено: 08.03.2017 - 12:51

Пред седум години Стив Џобс го промовираше дотогаш непознатиот уред на "Епл" - Ајпад, кој го опиша како "неверојатна направа што ќе служи како алатка за едукација, сурфање на интерент, гледање на видеа и комуникација со други лица".  

-Тоа што го нуди овој уред е неверојатно. Тој нуди досега најдобро искуство за користење на интернетот. Феноменално е да се види цела страница на екран чувствителен на допир. Ова е многу подобро од лаптоп и од паметен телефон, изјави тогаш Џобс. 

Меѓутоа, две години подоцна кога го прашаа дали неговите деца уживаат во Ајпадот, Џобс ги изненади сите со одговорот дека тој не им дозволува да го користат уредот.
- Мислам дека тој е преопасен за нив, изјави Џобс. 
Тој дообјасни оти со сопругата се решиле на ваков чекор, затоа што заклучиле дека Ајпадот создава зависност и ја брише потребата од напушање на домот и директен разговор со други луѓе. 

 

Новинарот Бик Билтон тврди дека Џобс на своите деца им го ограничувал и времето минато на интерент, додавајќи дека ги терал поголем дел од денот да минуваат во дружење и учење