Ретро фотографии кои го доловуваат духот на Њујорк

Извор: ЗаЗабава | Објавено: 21.02.2017 - 17:18

Њујорк, или Големото јаболко како што го нарекуваат многумина, отсекогаш играл важна улога во културниот и урбаниот живот на Американците и на сите странци кои поминале низ него.

Денес, тој е еден од најпосетените туристички градови во светот, а старите фотографии од Њујорк покажуваат дека Њујоркчани секогаш имале добар стил, желба за забава и неверојатна архитектура.

Банката "Grace and Co", 1895


Излог на шопинг улиците, 1920-ти


Центарот Рокфелер, 1930-ти


Харлем, 1933


Ист Ривер, 1934


Станицата Гранд Централ, 1940-ти


Њујорк, 1948


Станицата Гранд Централ, 1948


Станицата Пен, 1950-ти

Катедралата Сент Патрик, 1950-ти


Централ Парк, 1952


Тајмс Сквер, 1952


Кони Ајланд, 1953


Кони Ајланд, 1953


Железницата во Њујорк, 1955


"Ambassador Hotel", 1955


Тајмс Сквер, 1955


"Waldorf Astoria Hotel", 1958


Њујорк, 1970-ти