Првиот Мапет со аутизам, со име Јулија.

Извор: ЗаЗабава | Објавено: 20.03.2017 - 15:39

Кои ја одбележаа бројни генерации. А најновата одлука на креативниот тим кој стои позади ова шоу го воодушеви целиот свет.


Тие ја претставија Јулија, првиот Мапет со аутизам, кој на најубав можен начин ја буди свеста кај децата со постоење на ова пореметување и потикнува прифаќање. До оваа идеа дошло од како синот на еден од креаторите на серијата раскажал на својот татко колку тој и неговите пријатели биле исплашени од однесувањето на нивен соученик кој што боледува од аутизам. "Аутизмот е многу сложен, па за него не може да се зборува општо бидејќи се разликува од една до друга ситоација. Кога запознавате една личност со аутизам вие сте запознале само една личност со аутизам, но тоа не значи дека вие сте ги разбрале сите личности кои што боледуваат од аутизам."

Редакцијата на Мапет добила многу пораки на одобрување и подршка за појавата на новиот лик кој ќе испрати порака на децата низ целиот свет.