Научниците од рециклирано стакло направија супер батерија

Извор: ЗаЗабава | Објавено: 27.04.2017 - 11:18

Нучниците од Унверзитетот во Калифорнија направија наносиликонски аноди - важни за составот на батеријата која дава повеќе енергија.

Кога се користат со литиум-јонските батерии, наносиликонските аноди може да искористат четири пати повеќе енергија отколку конвенционалните графит аноди.

Дури и со денешните напредни програми за рециклирање, милијарди шишиоња завршуваат во депониите секоја година.

Они соджат силициум-диоксид, главната компонента на анодите, така што отпадот станува дел од супер батеријата.