Најдолгата казна за сајбер криминал во САД

Извор: ЗаЗабава | Објавено: 24.04.2017 - 15:23

Рускиот хакер Роман Селезњев, специјалист за кражба на броеви на кредитни картички, осуден е во Сиетел на 27 години затвор, што е најдолга затвроска казна некогаш изречена за сајбер криминал во историјата на САД.

Познат под хакерскиот надимак 'Track2', Роман е син на политичкиот сојузник на рускиот претседател Владимир Путин, Валериј Селезњев.

Апсењето на Роман на Малдивите 2014 годинарусите го нарекоја 'киднапирање'.